T. +40 251.359.127

Salcie Energetică.

Găsirea și producerea de surse energetice alternative, în special de surse energetice regenerabile devine o preocupare stringentă în condiţiile diminuării resurselor energetice convenţionale și a creșterii preţului acestora pe piaţă.

Privită ca sursă de energie alternativă regenerabilă, producerea salciei energetice prezintă avantajul că pe lângă o putere calorică apreciabilă este nepoluantă.

Prin extinderea plantaţiilor de salcie energetică, pe lângă faptul că reprezintă o sursă de energie regenerabilă, pune în folosinţă terenuri neutilizate, se evită sau se reduc considerabil defrișările de păduri generate de nevoia crescândă pentru combustibil ieftin.

S.C. AGRIFARM SRL a înființat 40 ha de pepinieră de salcie energetică din soiurile TORDIS și INGER achiziționate de la Lantmännen Agroenergi, soiuri aclimatizate și rezistente la condițiile pedoclimatice din țara noastră. Societatea, împreună cu alte două firme din România, a obținut de la Lantmannen Agroenergi licența privind comercializarea, plantarea și recoltarea de salcie energetică. Firma are în proiect înființarea în urmatorii 3 – 5 ani a unei plantații de salcie energetică în suprafață de 500 – 600 ha.

În principiu, această specie a fost experimentată pentru a servi ca sursă energetică sub formă diferită de combustibil (tocătura - pentru termocentrale, brichete, peleţi). Puterea calorică ridicată (4.700 – 5.000 kcal) o face comparabilă cu alte surse de combustibil solid din lemn, dar și una dintre cele mai ieftine ca raport preț-calitate comparativ cu alte surse energetice: gaze naturale, cărbune, ulei.

Durata de viață a unei plantații de salcie energetică este de 25-30 ani, în primul an de viaţă producţia fiind nesemnificativă, de cca. 10-15 t/ha (în această perioadă se dezvoltă rădăcina) iar în anii următori producţia anuală este de 30-45 t/ha (după evidenţele suedeze și 50-60 t/ha în Ungaria).

În domeniul agricol, diferite plante au ajuns pe lista celor denumite generic “energo”, ca: rapiţa, trestia, iarba energetică și diferite specii lemnoase ca salcâmul, plopul și salcia.

Cele mai spectaculoase rezultate s-au obţinut în domeniul salciei. Dacă restul de plante silvice au nevoie de 3-5 ani până când pot fi recoltate și utilizate în scopuri energetice, salcia poate fi recoltată anual, având un volum de masă lemnoasă de 30-60 t/ha material.

S.C. AGRIFARM SRL este membra a Asociației Cultivatorilor de Salcie Energetică din România, asociație înființată în anul 2011 la Timișoara, având ca scop reprezentarea intereselor cultivatorilor de salcie energetică din România. Asociația are la bază experiențele unui grup de oameni care au știut să combine nevoile agriculturii cu cele ale industriei, astfel încât sa poată oferi o gamă largă de produse și servicii celor interesati: valorificarea butașilor de salcie energetică (toate varietățile licențiate de grupul de firme Lantmännen din Suedia), sprijin tehnic și profesional, selecția suprafeței, pregătirea solului, organizarea proceselor de plantare și recoltare mecanică, tocarea culturii, transportul tocăturii si a logisticii, precum și preluarea biomasei.